27 март 2010 г.

Как да имате отдалечен достъп до файловете в офиса?

Отдалеченият достъп дава възможност да се включите на компютър или сървър в офиса от друго място и да можете да работите във фирмената мрежа без да сте физически там. Много фирми вече разчитат на възможността да предоставят дистанционна връзка на служителите си до данните в офиса. Така данните и ресурсите на фирмената мрежата могат да бъдат използвани по време на командировка или да има възможност за по-гъвкаво работно време за някои служители.

Има два основни начина за осъществяване на отдалечения достъп - с помощта на Remote Desktop или чрез виртуална частна мрежа (VPN)

Връзка чрез Remote Desktop

Използването на Remote desktop дава възможност за връзка към компютъра Ви от друг отдалечен компютър. Това може да се направи с помощта на Remote Desktop-а на Microsoft, чрез уеб базирани услуги като LogMeIn или чрез популярния Remote Web Workplace, включен в Microsoft Small Business Server, който предоставя отдалечен достъп на определени служител чрез осигурена уеб страница.

Remote desktop предлага бърз, лесен и евтин отдалечен достъп. За да бъде връзката защитена е препоръчително свързване към офиса с VPN и след това използване на Remote Desktop.

VPN (Virtual Private Network)

Виртуалната частна мрежа е директна, сигурна връзка, позволяваща безопасно предаване на данни през неосигурени публични или частни мрежи. Сигурността на VPN-а елиминира нуждата от скъпи решения като наети линии. Отдалеченият офис или компютър става част от фирмената мрежата и може да използва мрежови ресурси като принтери, сървъри, файлове и бази данни.

Недостатъците на VPN връзката са много по-трудната настройка, нуждата от инсталиране на допълнителен софтуер за осъществяването и на отдалечените компютри и възможността за по-бавна работа на някои приложения.

Ако не сте сигурни кой вид отдалечен достъп е подходящ за Вашата компания се свържете с Прокомп Експрес. Ние ще ви помогнем да изберете и да започнете да използвате най-доброто решение за Вашите нужди

Няма коментари:

Публикуване на коментар