20 април 2010 г.

Acer Aspire One не зарежда (черен екран, няма BIOS, свети само power бутона)

Малкият лаптоп (netbook) Acer Aspire One понякога създава неприятен проблем: при включване екрана е черен, чува се вентилатора, но освен бутона за включване няма никакви други признаци на активност. Проблема е известен като Black Screen of Death.

Въпреки, че изглежда като хардуерен проблемът всъщност е софтуерен. Решението е да се преинсталира BIOS (BIOS flash).

ВНИМАНИЕ!
Описаните стъпки могат да задълбочат проблема вместо да го решат, ако не се спазят точно всички условия. Ако не желаете да поемете риска е по-добре да се обърнете към специализиран сервиз.


Ето стъпките, необходими за решаване на проблема:

1. Открийте в Интернет точната версия за точния модел на Acer Aspire One. Версията може да се види на гърба на лаптопа при текста MODEL NO. В конкретния случай това е ZG5. Връзка за търсене на BIOS: http://sites.google.com/site/maclesblogspotcom/BIOS.

Свалете файла, отговарящ на вашият модел (в случая ZG5_3310.zip). След разархивиране в него има ZG5_3310.fd и FLASHIT.EXE.

2. Намерете USB Flash и го форматирайте в система FAT32 (десен бутон върху него, Format и се избира File system: FAT32). Копирайте в основната папка (без под-папки) файловете ZG5_3310.fd, FLASHIT.EXE. Преименувайте файла ZG5_3310.fd на ZG5IA32.fd (това е много важно).

3. Уверете се, че лаптопа е изключен (за всеки случай му махнете и сложете пак батерията). Проверете дали батерията е на мястото си и дали е включен към тока. НЕ ВКЛЮЧВАЙТЕ лаптопа и изчакайте поне 10 минути за да се осигури достатъчно ток на батерията, ако е била изтощена.

3. Сложете подготвеното USB Flash устройство в лаптопа.

4. Натиснете едновременно бутоните Fn и Esc и без да ги пускате натиснете веднъж бутона за включване. След няколко секунди пуснете Fn и Esc. Бутонът за включване трябва да започне да мига - в този момент го натиснете веднъж. Лаптопът ще започне да инсталира BIOS, като през това време бутона за включване ще продължи да мига, а ако USB Flash устройството има индикатор ще мига и той.

5. Изчакайте търпеливо поне 5 минути, като през това време в никакъв случай не махайте захранването и не натискайте никакви бутони. След като процеса приключи лаптопа ще се рестартира сам и всичко ще работи нормално.

Източник: http://www.leosquarez.com/acer-aspire-one-bios-recovery-acer-aspire-one-zg5-screen-not-working/

48 коментара:

 1. Анонимен4 юни 2010 г., 17:48

  4udesna informaciq . 10x

  ОтговорИзтриване
 2. Страхотно! Получи се от първия път. Благодаря за описанието!

  ОтговорИзтриване
 3. Получи се.Благодаря много

  ОтговорИзтриване
 4. ne mi se polu4ava. pravq svi4ko po opisanieto puskam kompa kop4eto zapo4va da miga no ne i fla6kata i pak sedi 4eren ekran i ni6to . nqkakvi dr idei... pls help

  ОтговорИзтриване
 5. Най-вероятно не се получава, защото USB Flash устройството не се чете от BIOS-а. Причините може да са:

  1. Не е форматирано на FAT32.
  2. Mного е голямо (8GB и повече) или е особен нестандартен модел (китайски рекламен).
  3. Файловете не са в основата, а са в под-папка.
  4. Модела на лаптопа е различен от посочения.
  5. Има проблем с USB порта или има удължаващ кабел.

  ОтговорИзтриване
 6. Какво ще ме посъветваш за този модел:
  http://h18000.www1.hp.com/products/quickspecs/11900_div/11900_div.HTML#Options

  Индикатора светва за няколко секунди и тишина....нито звук, нито БИОС.

  Много ми се иска да оправя машинката защото е с кирилица на клавиатурата, а съм в чужбина.

  ОтговорИзтриване
 7. ВНИМАНИЕ: Този лаптоп не поддържа Memory Stick Duo карти или Memory Stick Duo адаптери. Поставяне на една от тези карти или адаптери в преносимият компютър може да повреди картата с памет или адаптер и / или преносими компютри.

  Шибана работа!

  ОтговорИзтриване
 8. Относно адаптерите за Memory Stick няма никакъв проблем, ако са на USB.

  ОтговорИзтриване
 9. За HP Compaq nx9105:

  Клавиатурата не е проблем, ако се наложи лаптопа да се смени със същия клавиатурата се пренася без проблем (ще го направят в сервиза). Ако е в гаранция за бизнес сериите тя в повечето случаи важи и в чужбина.

  Добре е да се направи тест с външен монитор - първо се свързва монитора и после се стартира лаптопа.

  Другия важен тест е при изключен лаптоп и махнато захранване изваждане на батерията. След 10 минути без да се слага батерията се включва само захранването и се пробва (отново със и без външен монитор).

  Ако ефекта след двата теста е същия лаптопа е за сервиз.

  ОтговорИзтриване
 10. А пък при мене само звука тръгна .. :( няма никаква картина :( ЗаЩО ТАКА ?

  ОтговорИзтриване
 11. Ако има звук от зареждане на Windows или друга операционна система е добре да се провери с външен монитор на VGA порта. Може да се направи и теста с батерията, описан по-горе.

  ОтговорИзтриване
 12. имам абсолютно същия проблем с HP 6735s... можете ли да ми помогнете?

  ОтговорИзтриване
 13. За HP 6735s е известно, че има фабричен дефект при запояването на графичния чип (BGA defect). Сигурно са пропуснали да го напишат на етикета... Ако при включване Caps Lock индикацията светне 5 пъти със сигурност това е проблема. Решението е презапояване на чипа в сервиз на HP или от сръчен съсед в гараж.

  ОтговорИзтриване
 14. Искам да попитам с какви марки USB flash drive са подходящи, заштото пробвах с Maxel - 1gb,toshiba - 4gb,и немога да префлшна Биос-а.Гледах много клипове и направих аблсолютно всичко както е по описание но пак не става.

  ОтговорИзтриване
 15. Обикновено Kingston работят безотказно, но останалите също не би трябвало да създават проблеми. ПО-скоро трябва да са форматирани като FAT32, това е най-важното.

  ОтговорИзтриване
 16. Здравей, Николай! Имам същия проблем с Acer Aspire 5536G. Свалих си зип-файла на БИОС, но в него няма посочените от теб файлове(предполагам заради различния модел). Би ли посочил кои файлове трябва да копирам и преименувам в моя случай и работи ли изобщо този трик с моя модел? Мерси предварително!

  ОтговорИзтриване
 17. Здравейте,
  Acer Aspire 5536G е с подобна процедура, но гаранцията за успех е малка. Накратко трябва да се свали файл директно от производителя на BIOS и да се работи с него, като WPH файла трябва да се преименува на BIOS.WPH и процедурата да се прави на извадена батерия и включен само към захранване. Описание на проблема има на този адрес: http://forums.mydigitallife.info/threads/11839-Acer-aspire-5536g-bios-dead - там има и линк към готов пакет с BIOS.

  ОтговорИзтриване
 18. Здравейте може ли някой да даде идея и за лаптоп fujitsu siemens amilo D1840 които няма опция да бутва от USB,няма и дискета,освен нещо със CD-то или не е нужно да има опция за бyтване от USB

  ОтговорИзтриване
 19. Здеавейте, аз имам същия проблем като вашия, обаче модела е Acer 5920G, дали има шанс да се оправи с този флаш на биоса, защото в сервиз казаха че е дъното и няма поправяне а симптомите са същите!?!?

  Благодаря предварително!

  ОтговорИзтриване
 20. За Amilo D1840: Извинявайте за късния отговор. Това е изключително успешен модел за 2004 година, но едва ли вече може да се направи нещо за него. Със сигурност ремонта ще е по-скъп от закупуването на по-мощен работещ втора употреба.

  ОтговорИзтриване
 21. За Acer 5920G: При този модел е по-малко вероятно проблема да е в BIOS, по-скоро трябва да се опита с друг диск (HDD). Опитайте да махнете диска и да заредите от USB някоя операционна система като Ubuntu например. Опитайте също да махнете или размените RAM модулите, а ако и това не помогне е възможно графичната карта да създава проблем, който трудно може да се реши.

  ОтговорИзтриване
 22. Емил Вълканов4 декември 2011 г., 17:33

  Благодаря! Следвайки съветите се оправих без проблем. Единствено не разбрах откъде идват цифричките след ZG5 -> 3310 примерно (за да изтегля подходящата версия). Затова стана от втория опит. Но така или иначе съветът, а и програмите бяха неоценими!

  ОтговорИзтриване
 23. mn ti blagodarq polu4i se taman bqh gotova da se karam s na6te za6toto te polzvat laptopa :) mn polezna informaciq bravo

  ОтговорИзтриване
 24. no bootable partiton in table izpisva mi tova i ne tragva

  ОтговорИзтриване
 25. Надпис "No bootable partition" се изписва при опит за зареждане на операционна система от USB устройството. Причината е че или модела на лаптопа не е Aspire One или клавишите Fn и Esc не се държат натиснати едновременно докато се натиска бутона за включване. Освен това показването на надписи не е възможно при описания проблем.

  ОтговорИзтриване
 26. Аз имах същия проблемна моя ZG5-AOA150/Bb/.След процедурата описана по-горе
  лаптоп4ето тръгна,но има стеснение на екрана от дясно/около 5-6 см 4ерна ивица/ и дублаж на горните редове и отдолу на неговия си екран.На външен монитор вси4ко си е ОК??

  ОтговорИзтриване
 27. имам същият проблем с Aspire 5720Z ,може ли да се оправи по-този начин ,и ако може как да преименувам фаила CL50145A.fd

  ОтговорИзтриване
 28. Случайно да имате идея откъде може да се намери BIOS версията за Acer aspire one D260 (ако правилно си спомням би трябвало да се води v1.06 intel v1818).

  ПРедварително благодаря!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Анонимен3 май 2012 г., 13:22

   http://www.acer.bg/ac/bg/BG/content/drivers

   Изтриване
 29. Някой, знае ли дали и при aspire5535 това ще помогне. Защото симптомите са същите.

  ОтговорИзтриване
 30. Molya Pomognete!!! NAskoro si kupih Acer Aspire One 722 instalirah si windosa vsi4ki drayveri i svalih nay novia update na biosa i nego go instalirah restartira i pove4e ne se otvori 4eren ekran power butona sveti no na nisto ne reagira.Molya nyakoy ako zane nesto za slu4aya da mi obyasni i dami pokaje nyakakiv pit MOLYA OBIRNETE VNIMANIE !!!!!

  ОтговорИзтриване
 31. "Малкият лаптоп (netbook) Acer Aspire One понякога създава неприятен проблем: при включване екрана е черен, чува се вентилатора, но освен бутона за включване няма никакви други признаци на активност. Проблема е известен като Black Screen of Death."
  С респект към човека създал темата, имам същия проблем НО! модела е
  ASUS K51AC : CPU Ath64QL65, 2GB, ATI Radeon HD 3200
  BIOS драйвера e налице от съпорт сайта на производителя
  Моля за съвет, процедура, за флашване през USB
  пробвах различни методики от нета : без съществен резултат, лаптопа понякога стартира понякога не - не мога да определя някаква закономерност, ако не го гася работи устойчиво, но започна да заспива “непробудно“
  след поредния опит за флашвaне /неуспешен - проверявам версията с AIDA64 - старата е/ изчезна възможността за сверяване на часовника
  дънната платка е на ASUS но биоса е AMI?
  с уиндовс 7 32бита съм, всички драйвери са налице, работят, ако може да се вярва на AIDA64,,,
  Моля за съвет, БЛАГОДАРЯ ПРЕДВЧРИТЕЛНО

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравей предлагам ти да пробваш машинката с друга РАМ,има вероятност някой от модулите да е дефектирал и да създава пролеми (често се случва при ASUS)

   Изтриване
  2. реши ли си проблема с асуса моя е същият модел и същия проблем

   Изтриване
 32. Power butono ne raboti ;S Moga li da pusna laptopa po drug nachin ? Blagodarq :)0

  ОтговорИзтриване
 33. Zdrveite, imam sushtia problem ! Laptopa mi e acer aspire s3-951 . Bez da ima nikakvi problemi s laptopa izvednuj ekrana premigna i ottam cheren eksran. vkliuchih go pak i ottogava samo ventilatora vurti i se chuva jujena, qvno raboti na pulen oborot zashtoto zagrqva. Svetqt samo lampichkite pri butona za startirane, nemoje da se izkliuchi normalno trqbva ot dolu kudeto e butona za bateriata da natisna. Shte sm blagodaren ako nqkoi pomogne, linka gore ne mi se otvarq .

  ОтговорИзтриване
 34. Acer Aspire S3-951 няма нищо общо със серията Aspire One и най-вероятно проблема е съвсем различен. Опитайте да свържете външен монитор, за да проверите дали проблема не е в LCD екрана. Колкото до изключването задръжте бутона за включване за 15 сек. и лаптопа трябва да се изключи.

  ОтговорИзтриване
 35. Как да си оправя часовника, върти между 23:30 и 0:40 и после пак наново.,след синхронизация аботи 1 час и пак същото. От малката батерийка вътре в лааптопа ли е? Модела е Acer Aspire One D260

  ОтговорИзтриване
 36. Според указанието на производителя при проблеми с BIOS и настройките му (където се настройва и часовника) ако лаптопа е над 1 година трябва да се смени CMOS батерията. Ето ръководство за Aspire серията: http://tim.id.au/laptops/acer/aspire%20one.pdf

  ОтговорИзтриване
 37. Здравейте, имам acer 5750G който днес създаде следния проблем, при старт поява на надписа Ацер и после тъмен екран и маркерчето мига горе в ляво. Решим ли е проблема или нов лаптоп. Благодаря.

  ОтговорИзтриване
 38. Здравейте,
  Мигащият курсор показва, че лаптопа не може да намери операционна система, която да зареди или не открива активен диск, от който да го направи. Опитайте да заредите от USB или DVD с инсталация на операционна система - ако това стане, най-вероятно има проблем с диска. Смяната му не е скъпа - дисковете са от 150 лв. до 200 лв. и се сменят много лесно.

  ОтговорИзтриване
 39. Имам проблема с черния екран... Лаптопа е Acer Aspire 5738. Как се прави номера с флашването на биоса там? Кои файлове трябва да се преименуват?

  ОтговорИзтриване
 40. Имам същия черен екран на Acer Aspire One ZA3 и от всичко изчетено не ми стана ясно дали файловете FLASHIT.EXE и ZG5IA32.fd трябва да са същите и за моя модел, или там ситуацията е съвсем различна ? Моля за помощ!

  ОтговорИзтриване
 41. Здравейте. Проблемът ми е че като стартиран лаптопа не ми показва никакви надписи, не ми излиза че зарежда ибиса, иначе дисплея има светлина и ми премигна и курсора че има някакво зареждане. Ако може да ме посъветвате какво да направя в случая. ( не ми показва нищо на друг монитор)

  ОтговорИзтриване
 42. Molq vi za pomocht izvinqvam se za latinca no pisha ot edin star konp.. Problema e cheren ekran pri asec aspire 5380/5380g kak li ne vrtqh failovete preimenuvah... konpa do posledno rabotiche s windows xp standartno s win7 predi tova sled mahane na antivirusna A...t pri sledva6tiq start cheren ekran.MOLQ VI !kajete mi koi failove kak da se kazvat ako ima gotovi nqkade ochte po hubavo chte sam bezkraino blagodaren

  ОтговорИзтриване