26 април 2010 г.

Удължете живота на батерията на лаптопа си

Няколко прости съвета, с помощта на които да намалите консумацията на ток и да увеличите броя часове, през които да работите с батерията на лаптопа си:

- Намалете яркостта на екрана си. Това е едно от най-лесните и ефективни неща, които можете да направите. Компютърните екрани използват изненадващо количество енергия, когато са в режим на максимална яркост. Колкото по-блед е екрана, толкова по-бавно ще се изчерпи батерията.

- Намалете до минимум движещите се части. Шумните вентилатори и оптичните устройства бързо могат да изтощят батерията. Постарайте компютърът да не прегрява и се въздържайте от пускането на DVD-та или CD-та.

- Изключете опциите за автоматичен запис.Автоматичният запис харчи повече ток, отколкото би ви се искало когато сте само на батерия. Периодично записвайте сами това, върху което работите.

- Не използвайте много приложения едновременно. Старайте се броя стартирани програми и процеси да бъде минимален. Офис приложения като Word, Excel и Outlook обикновено изразходват по-малко електричество от графични програми и програми натоварващи по-сериозно процесора като програми от пакета на Adobe, видео игри, музика и филми.

- Не използвайте външни устройства. Всяко устройство, свързано към компютъра чрез USB, дори и в момента да е изключено, изразходва енергия, така че избягвайте използването на мишки или флаш устройства.

В допълнение, лаптопите под Windows XP, Windows Vista и Windows 7 имат Power Options в контролния панел, даващи възможност за настройка на консумацията на електричество.

За да поддържате батерията си в добро състояние, много експерти препоръчват използването и до почти пълно изчерпване и след това пълно презареждане

Няма коментари:

Публикуване на коментар