24 октомври 2010 г.

Десет признака за наличие на шпионски софтуер

1. Компютърът се държи странно, особено когато е свързан към Интернет. При прекъсване на връзката нещата се нормализират.

2. Въвеждате дума за търсене в Internet Explorer и натиснете Enter, за да започнете търсенето. Вместо обичайната търсачка, която използвате, непозната страница осъществява търсенето.

3. Вашата програма за защита от шпионски софтуер или друга защитна програма спира да работи както трябва. Например предупреждава Ви, че определени файлове липсват, но след като ги възстановите отново се появява същото съобщение. Или се зарежда нормално и след това изведнъж се изключва. А може и просто да забива всеки път, когато се опитвате да я стартирате.

4. Нова иконка по появява в списъка Ви във Favorites, без да сте я добавяли. Независимо колко пъти я изтривате, иконката се появява отново по-късно.

5. Вашата система работи значително по-бавно без видима причина. Ако използвате Windows 2000/XP, стартирайте Task Manager (Control+ESC) и проверете, дали непознат процес не използва почти 100% от свободните ресурси на процесора.

6. Не правите нищо online, но иконата за мрежата във вашия system tray непрекъснато премигва дори когато не използвате връзката.

7. Появява се toolbar (например за търсене) без да сте инсталирали такъв. Опитвате да го премахнете, но безуспешно, а ако успеете да го махнете се връща отново.

8. Изкачат pop-up реклами, когато не е отворен браузера Ви. Pop-up рекламите се обръщат лично към Вас по име.

9. Когато отворите браузера си, страницата, която се зарежда по подразбиране е променена. Връщате предишната ръчно, но по-късно нежеланата страница се зарежда отново.

10. За съжаление най-опасният шпионски софтуер няма да остави никакви следи, които да забележите и всичко ще изглежда нормално. Така че е препоръчително да проверявате редовно система си със специална програма за защита от шпионски и рекламен софтуер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар