19 февруари 2011 г.

Избегнете най-честите грешки при работа с компютъра

Това са най-разпространените грешки, избягването на които ще Ви помогне да работите по-добре с компютъра си и да предотвратите много проблеми.

Не включвайте компютъра директно в електрическата мрежа без никаква защита

Директното включване към електрическата мрежа наистина може да унищожи физически Вашето компютърно оборудване, както и данните на него. Мнозина смятат, че системата е изложена на риск само по време на бури, но в действителност внезапното прекъсване и включване на електричеството независимо от причината може да доведе до изгаряне на някои компоненти. Съвсем обикновени неща като включване на допълнително устройство в електрическата мрежа може да предизвика перенапрежение на тока. Пренапрежение може да се получи и при повторното пускане на тока след кратко прекъсване.
Използването на защита за компютърното обурудване е от голямо значение за предпазването му от повреди. Повечето от най-евтините предпазители изгорят при първото пренапрежение на тока и след това се налага подмяна. Едно непрекъсваемо токозахранващо устройство е (UPS) е много по-добра алтернатива от предпазителя - има батерия, която поддръжа тока известно време и дава възможност да се запишат работните документите и да се изключи нормално компютъра.

Не използвайте Интернет без защитна стена (Firewall)

Диретното включване към Интернет излага компютъра на опасност от вируси и хакерски атаки. Всеки компютър с интернет връзка трябва да бъде прдпазван от защитна стена. Тя може да бъде вградена в модема или рутера, персонална защитна стена (като вградената в Windows или софтуер на други компании) или специално отделен компютър в мрежата с инсталиран специализиран софтуер.

Не пренебрегвайте редовните актуализации на програмите за предпазване от вируси и шпионски програми

Антивирусните програми понякога са много досадни. Те блокират някои приложения, които искате да използвате . Налага се да ги изключите, за да можете да иснталирате нов софтуер, а и трябва непрекъснато да ги актуализирате. Но в днешно време дни не можете да си позволите да останете без актуална защита от вируси. Злонамерени програми като троянски коне, вируси и червеи, могат не само да увредят системата ви, но и да се разпространят до останалите компютри в мрежата и така да доведет до срив в цялата мрежа.
Друга сериозна заплаха са шпионските програми, които се инсталират на компютъра ви (обикновено без вашето знание) и събират информация от вашата система, която след това се изпраща на автора на програмата. Така че в допълнение към антивирусната програма е препоръчително да се използва и специализиран софтуер за предпазване от подобни заплахи.

Не допускайте препълване и фрагментиране на твърдите дискове

Инсталиранетo и деинсталирането на много програми, както и добавянето и триенето на информация от всякакъв вид води до фрагментиране на твърдия ви диск. Когато записвате файл върху нов диск, той се съхранява в последователни сектори от диска. Ако изтриете файл, който е заемал 5 сектора и след това запишете нов с размер, който изисква 8 сектора, първите пет части ще се запишат в освободените пет сектора, а останалите в три нови. Това прави файла фрагментиран или разделен. Когато отваряте този файл, четящите глави на диска няма да намерят целия файл в последователни части от диска и ще се наложи да ги отварят от различни места. Това води до забавяне на достъпа до тях. Ако файлът е част от програма, програмата ще се стартира по–бавно. Един много фрагментиран диск може да забави значително работата на компютъра ви.
Редовното използване на програма за дефрагментиране на твърдия диск – вградената в Windows или специализирана програма, ще пренареди фрагментираните части от файловете и ще помогне за по-бързата работа на компютъра ви.
Друга често срещана причина за абавяне на компютъра и лоша работа на различните приложения е препълнения диск. Затова е препоръчително да преглеждате данните на твърдия си диск и да изтривате своевременно ненужната информация, за да имате достатъчно свободно място.

Не отваряйте всички прикачени файлове

Не бързайте да отворите веднага всеки прикачен файл в имейлите, който получавате. Не всички прикачени файлове са безобидни - някои са вируси, които могат да заразят компютъра ви, да изтрият документи или системни папки от него и да изпращат вируси до всеки контакт, който е записан във вашата поща.
Най- опасните прикачени файлове са изпълнимите файлове с разширения като .exe, .cmd и др. Файловете с разширения .doc, .xls могат да съдържат вградени макроси с вируси. А на пръв поглед безопасни текстови файлове с разширение .txt и графични с разширение. gif, .jpg, .bmp може в действителност да се окажат вируси поради настройката на Windows за скриване на познатите файлови разширения.
Oтваряйте прикачени файлове само ако са от доверен източник и ги очаквате. Дори ако изпращачът ви е познат е възможно компютърът му да е заразен с вирус, който изпраща прикачения файл до вас без тяхно знание

Няма коментари:

Публикуване на коментар